CRESTEREA CIUPERCILOR MEDICINALE

Utilizarea tot mai frecventa a ciupercilor medicinale atat la fabricarea medicamentelor  cat si pentru consumul zilnic,a dus la cresterea interesului pentru cultivarea acestora.

Inca din  1886 s-au obtinut primele culturi relativ pure de ciuperci iar in 1905 s-a reusit recoltarea  primilor  spori de ciuperci.

 Ciupercile sunt un produs agroalimentar foarte apreciat in toate anotimpurile, mai ales iarna cand legumele se gasesc in cantitati reduse in Europa. Datorita usurintei de cultivare,  ciupercile pot constitui baza unei afaceri de succes pentru oricine.

 Cultivarea ciupercilor Champignon (Agaricus) s-a dezvoltat in ultimii 35 de ani de 9 ori in SUA, de 9,2 ori in Franta, de 5,8 ori in Anglia si de 350 de ori in Olanda,insa in  Romania de abia acum incepe sa creasca intesresul populatiei pentru consum si pentru dezvoltarea acestui tip de afacere. Acum, consumul anual pe cap de locuitor, in Romania, este sub 100 g de ciuperci in timp ce onsumul normal ar fi de cca 2 kg/locuitor.

 In tara noastra se  poate  beneficia de acordarea de  fonduri nerambursabile si de sprijinul statului! Prin Programul National de Dezvoltare Rurala – Masura 121 „Modernizarea exploatatilor agricole”sau Masura 123 „Cresterea valorii adaugate la produsele agricole” se poate obtine finantarea necesara acestei afaceri cu ciuperci.

Locul in care se pot cultiva sunt in exterior(padure,curte) sau in interior (hale,depozite,pivnite).

Metodele  moderne de cultivare in interior au urmatoarele avantaje:

-se pot cultiva in cantitate redusa,doar pentru consum propriu

-exista kit-uri furnizate de firme specializate care faciliteaza si indruma procesul de productie

-se obtin ciuperci de calitate superioara

-productivitatea este maxima in spatii reduse

-productia e omogena pe tot parcursul anului

 Ciupercile medicinale care pot fi cultivate in interior sunt:

1.pleurotus ostreatus

2.agaricus blazei

3.enokitake

4.maitake

5.reishi(ganoderma lucidum)

6.shiitake

7.coama leului(hericium erinaceus)

 

1.  PLEUROTUS OSTREATUS  este o ciuperca de culoare vanata cunoscuta si sub numele de Pastravul de Fag sau Burete de Fag. Ciupercile Pleurotus sunt de forma asimetrica si cresc grupate in buchete,sunt rezistente la variatii mari de temperatura si suporta temperatura de pana la -20 gr C.

Sunt economic viabile deoarece sunt rezistente la atacul diverselor boli, nu necesita tratament cu pesticide si  cere  cheltuieli mici de  manopera.

 

2.AGARICUS BLAZEI este de culoare alba, cu suprafata neteda si cu o mica concavitate in centru ; cunoscuta sub denumirea de  “Ciuperca lui Dumnezeu”.,in prezent nu se cultiva in Romania.

 

3.ENOKITAKE  denumita si Flammulina velutipes este apreciata nu numai pentru

aspectul sau  ci si prin  aroma si textura  placuta .

 Acestea pot creste in  natura, sau sunt  cultivate comercial ( enoki) în Asia si într-o  mai mica masura  în America de Nord.. Soiurile comerciale sunt recunoscute  prin culoarea alba ,  tulpinile  lor foarte lungi si  palariile  mici neextinse.

 

4.MAITAKE-cu numele de Grifola frondosa este o ciuperca aromata , frecvent  folosita in medicina si bucataria prientala.Cultivarea ei nu e simpla dar exista kit de crestere ,care scade durata de productie care in mod normal  e de 12-36 luni.

Ea are nevoie de lumina filtrata ,umiditate,temperature moderate si un substrat tare de crestere. 

5.GANODERMA LUCIDUM-reishi

Remedii vechi din Asia folosesc Ganoderma Lucidum pentru a trata de stres şi de insomnie, pentru a stimula sistemul imunitar şi pentru a reduce mărimea unor tumori canceroase.Ciuperci pot fi preparate si consumate sub forma de  ceai . Ganoderma creste natural in salbaticie, dar se poate  de asemenea cultiva pe busteni din lemn de esenta tare care se gauresc si se inoculeaza cu micelii obtinanad astefel o baza , pentru a asigura o aprovizionare constanta pentru tine si familia ta.

 

 6.SHIITAKE , lentinus  edodes sau Ciuperca parfumata de castan datorita

 aromei puternice asemanator cu cel de banana. Isi amplifica aroma in stare conservata si este foarte rezistenta la boli si daunatori.

Atat modul de productie cat si popularitatea lor le plaseaza pe un loc mai special. Aceste ciuperci sunt produse in cea mai mare cantitate in comparatie cu alte specii de ciuperci in lume.

Din punct de vedere comercial trebuie subliniat succesul pe care aceste ciuperci il cunosc pe piata in ultima vreme.

 Astfel, daca Lentinus era apreciat cu precadere in zona asiatica, acum este una din ciupercile cu cea mai mare cautare in supermarketurile europene si americane. Succesul se poate explica atat prin calitatile ciupercii cat si prin usurinta cu care se adapteaza unui climat artificial.

Ciuperci Shiitake sunt unele dintre cele mai delicioase si mai apreciate ciuperci comestibile, si ele sunt surprinzator de usor de cultivat in gospodaria proprie .E nevoie doar de o sursa de lemn proaspat taiat, spori de ciuperci, si un loc umbrit, umed pentru a stoca busteni inoculati cu  ciuperci.Inocularea ciupercilor se face   cel mai bine  la începutul primaverii. .

Bustenii shiitake vor continua sa produca fructe timp de opt ani, obtinand mai multe recolte bogate.

 7.COAMA LEULUI (hericium erinaceus)este o ciuperca comestibila cu o importanta  valoare  ,frecvent utilizata in medicina traditionala chinezeasca. Gustul său este adesea asemănat cu carne de crab sau homar. Aceasta se poate creste pe substrat din rumegus  sau poate  fi cultivata pe busteni de stejar gauriti si „insamantati” cu micelii de hericium sub horma de tije au dibluri ,intr-o saptamana deja putand avea o prima recolta.Kit-urile sau tijele  se gasesc gata pregatite la magazine de specialitate sau pot fi comandate on-line.

 

Lasă un răspuns